Naar overzicht

Eenvoudig je offerteproces versnellen dankzij videomarketing

StudioHeartbeat_Sticky_Social-29

Frustratie, teleurstelling en uren verspild aan het opstellen van offertes—je kent het (helaas..) vast wel. Als ondernemer weet je wat een tegenvaller het kan zijn om tijd en geld te verliezen aan een lang offertetraject. Eerst flink wat uren steken in het zorgvuldig samenstellen van op maat gemaakte prijsopgave om vervolgens dagenlang niets meer te horen van de - eerst zo enthousiaste - potentiële klant. Dat kun je als ondernemer twee dingen doen:

Optie 1: Zorgen dat je nog meer salesgesprekken hebt en daardoor meer en nieuwe kansen creëert om offertes wél door te laten gaan.

Optie 2: Tot de conclusie komen dat je effectiever moet gaan werken in je offertetraject om tijd en geld te besparen, door het proces te versnellen en te vereenvoudigen.

Je bent creatief, een echte maker en wil groeien, dus we gaan er -ook voor het nut van deze blog- even van uit dat je voor optie 2 kiest. Zet je frustratie om in actie en ontdek hoe je video’s kunt inzetten om je offertetraject te versnellen en te vereenvoudigen. Ja, je leest het goed!

→ Wil je toch meer bereik pakken met salesgesprekken? Lees dan onze blog met vijf tips voor hoe je sneller aan tafel zit bij potentiële klanten.

Hier zijn een paar praktische tips om je offertes snel en efficiënt te maken met behulp van video.

1. Gebruik Loom voor het uitleggen van offertes

Stel je voor: in plaats van lange e-mailthreads, stuur je een korte video waarin je direct vragen beantwoordt en toelichtingen geeft. Dit zorgt voor een persoonlijke touch en voorkomt misverstanden. Een geschreven offerte kan langdradig en verwarrend zijn voor klanten. Met Loom kun je een schermopname maken terwijl je je offerte stap voor stap uitlegt. Dit maakt het voor de klant makkelijker om de details te begrijpen en kan de doorlooptijd van goedkeuringen verkorten. Bovendien toont het je betrokkenheid en professionaliteit.

To-do: Maak een gratis account aan bij Loom en neem je eerste video op waarin je een offerte uitlegt. Stuur deze samen met je geschreven offerte naar je klant. De gratis variant van Loom geeft je toegang tot 25 gratis video’s, ideaal om mee te starten dus.

bron: loom.com
bron: loom.com

2. Gebruik sjablonen voor offertes

Het maken van elke offerte vanaf nul kost onnodig veel tijd. Maak in plaats daarvan sjablonen voor verschillende soorten projecten. Gebruik een basisopzet met alle standaardinformatie en pas alleen de specifieke details aan voor elke nieuwe klant. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt ook voor consistentie in je offertes.

To-do: Maak een offerte-sjabloon in een tool zoals Canva, Google Docs of je boekhouding programma.

3. Automatiseer je offerteproces

Zit je vast in een wirwar van e-mails en follow-ups? Automatisering kan je offertetraject aanzienlijk versnellen. Gebruik software die je helpt bij het opstellen, verzenden en volgen van offertes. Tools zoals Teamleader, Moneybird en Moneymonk kunnen je offerteproces stroomlijnen en je workflow verbeteren. Deze tools bieden functies zoals elektronische handtekeningen, wat het ondertekeningsproces versnelt.

To-do: Analyseer hoe je nu de status per offerte bijhoudt en overweeg of je een systeem nodig hebt om dit te optimaliseren. Alle systemen bieden een gratis proefperiode, dus proberen kost niets!

4. Verbeter je klantcommunicatie

Snelle en duidelijke communicatie met je klanten is essentieel. Stel standaardvragen op om ervoor te zorgen dat je alle benodigde informatie hebt voordat je een offerte opstelt. Dit voorkomt vertragingen door onduidelijkheden en aanvullende vragen. Daarnaast helpt het om transparant te zijn over je proces en doorlooptijden, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten.

To-do: Maak een checklist met standaardvragen voor je klanten en communiceer dit duidelijk bij het eerste contact.

Videotip: Tools als Loom en VideoAsk zorgen ervoor dat je veelgestelde vragen kan beantwoorden op een interactieve en persoonlijke manier, waardoor je direct in contact komt met je klanten en hun vertrouwen wint. Dit maakt je communicatie helder en voorkomt misverstanden.

bron: videoask.com
bron: videoask.com

Learnings en samenvatting

  1. Gebruik Loom: Maak video's om je offertes beter uit te leggen en toon betrokkenheid.
  2. Gebruik sjablonen: Bespaar tijd door standaard offerte(video’s) te maken die je kunt aanpassen voor specifieke klanten.
  3. Automatiseer je video-offertes: Gebruik tools om je video-offerteproces te stroomlijnen en te verbeteren.
  4. Verbeter communicatie met video: Maak gepersonaliseerde video’s om klantvragen te beantwoorden en vertrouwen op te bouwen.

Door deze stappen te volgen, kun je jouw offerteproces aanzienlijk versnellen en vereenvoudigen. Zo houd je meer tijd over voor datgene waar je echt goed in bent: je creatieve werk. Probeer deze tips uit en ervaar zelf het verschil!

Deel dit bericht via